De Jacht op Meral Ö.

Meral Özturk wordt wanhopig als de Belastingdienst onterecht een enorm bedrag aan kinderopvangtoeslag terugvordert. Haar leven valt uit elkaar, en een sociaal rechercheur begint haar in de gaten te houden. Ze wordt genadeloos gebrandmerkt, wat Meral tot radicale keuzes dwingt om haar twee dochters te beschermen.

De Jacht op Meral Ö. is gebaseerd op aangrijpende, waargebeurde gebeurtenissen rondom het Toeslagenschandaal. Meral Öztürk begrijpt er niet van dat de Belastingdienst onterecht een enorme terugbetaling van €34.000 aan kinderopvangtoeslag eist. Ondanks haar protesten, wordt er van de een op de andere dag beslag gelegd op bijna haar gehele salaris van de thuiszorg. Terwijl haar leven uit elkaar valt, ontdekt ze dat er een sociaal rechercheur zich steeds indringender met haar privéleven bemoeit – variërend van een auto-tracker en surveillance tot een bedreigende huiszoeking naar ‘niet-geregistreerde relaties’. Terwijl ze alles zo gewoon mogelijk in stand probeert te houden voor haar dochters Pinar en Ayse, wordt de druk steeds groter. Helemaal als de staat dreigt haar kinderen uit huis te plaatsen. De emotionele druk op het gezin bouwt zich op, wat Meral tot radicale keuzes dwingt om haar familie te beschermen.

Woensdag 2 oktober | Film met Q&A
Op woensdag 2 oktober is regisseur Stijn Bouma aanwezig in Parkvilla. Na afloop van de film is er een nagesprek dat wordt geleid door de Alphense journalist en theatermaker Nancy Ubert. Voor een groep dagbladen heeft zij Stijn Bouma eerder uitgebreid geïnterviewd over zijn speelfilmdebuut. Het toeslagenschandaal maakte hem zó boos, dat hij na zijn twee eerdere documentaires over de affaire besloot nog een speelfilm te maken. Over zijn drijfveren en de keuzes die hij heeft moeten maken zonder de emotionele waarheid geweld aan te doen, gaat hij met het publiek in gesprek.

De film is gratis toegankelijk (boek je gratis ticket via de button 'ticket online kopen'). We nodigen iedereen – geïnteresseerden, filmliefhebbers, maatschappelijk betrokkenden en gedupeerden – van harte uit om deze aangrijpende film te komen kijken. De gemeente is te gast op deze avond om o.a. te kunnen vertellen wat zij gedupeerden kunnen bieden. Na afloop is er gelegenheid tot napraten in onze foyer.


--------------------RECENSIES--------------------

"Pure bureaucratiehorror"
★★★De Volkskrant

"De boodschap in de film is hard en krachtig"
★★ VPRO Cinema


"Sterke blik op de toeslagenaffaire"
★★Veronica Superguide